12 Μαρτίου 2010

Λίγα λόγια για το Gamato.Info - Copyright

...Λίγα λόγια για το Gamato.Info και το Copyright γενικότερα


Οι συντελεστές του gamato.info δεν παρείχαν τα ίδια τα μουσικά κομμάτια, της ταινίες, και τις εφαρμογές μέσω του site τους, αλλά μόνο αρχεία torrents (.tor). Αυτό μεν βοηθάει την πειρατεία, αλλά δεν είναι καθεαυτό παράνομο, ούτε κατακριτέο, αφού το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν ένα κανάλι επικοινωνίας για πειρατές - αλλά και ανθρώπους που δεν είναι πειρατές και ανταλλάσσουν την μουσική ή το software που  οι ίδιοι δημιούργησαν.


Aλλά . .  ακόμα και αν ανέβαζαν/κατέβαζαν τα ίδια τα αρχεία (ουδέποτε ίσχυε κάτι τέτοιο), δεν θα έπρεπε να θεωρείται παράνομο για τους εξής λόγους..

Ο νόμος περί copyright (πνευματικής ιδιοκτησίας) στη μορφή που έχει σήμερα δεν εξυπηρετεί οποιονδήποτε σκοπό βελτίωσης της κοινωνίας σαν σύνολο.

Το copyright στο βαθμό που εφαρμόζεται και με τις απαγορεύσεις που συνεπάγεται δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε ακόμα και την άνθιση των ίδιων των βιομηχανιών της μουσικής. Ουσιαστικά η βιομηχανία των δισκογραφικών αργοπεθαίνει, με την έλευση και την κυριαρχία του Internet, όχι επειδή ανταλλάσσονται παράνομα πράγματα, αλλά επειδή πολύ απλά κανείς πλέον δεν χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά μέσα ανταλλαγής μουσικής (κασέτες, cd) και γι' αυτό δεν φταίει η πειρατεία. Σκοπός της μουσικής βιομηχανίας έχει γίνει το να επιβιώσει όσο περισσότερο γίνεται, ξεζουμίζοντας ταυτόχρονα τόσο μουσικούς όσο και ακροατές, τόσο παραγωγούς όσο και θεατές. Ουσιαστικά σήμερα ένα από τα κύρια έσοδα των μουσικων βιομηχανιών είναι οι μηνύσεις!
Από τις δισκογραφικές που φοβούνται την αυτοκαταστροφή τους, έχουν γίνει διάφορες κινήσεις για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής τους: Έκλεισαν το pandora.com και άλλα site που μπορούσε να ακούσει κανείς "Internet radio". Θέσπισαν το DMCA (νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Προσπάθησαν να κλείσουν το ThePirateBay. Έριξαν πρόστιμο $222,000 (πάνω από 150,000€) για "παραδειγματισμό" στην πλέον διάσημη φτωχή πολύτεκνη Αμερικανίδα μαμά από την Minnesota επειδή τόσο τους κόστισαν οι παρανομίες της ίδιας, η οποία μοιράστηκε 24 τραγούδια! Έκλεισαν το Ελληνικό gamato.info για δεύτερη φορά, παρ' όλο που οι administrators ηρωικά μετά το πρώτο κλείσιμο του site το ξανάνοιξαν, κάνοντας ουσιαστικά μία τεράστια πολιτική δήλωση και πρωτοπορώντας στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο πρωτοπόρος και καινοτόμος ανταγωνισμός που υπάρχει αλλά διώκεται, και που θα μπορούσε να ικανοποιεί τους ακροατές πολύ περισσότερο, και να προσφέρει διασημότητα αλλά και κέρδη τόσο σε μουσικούς όσο και σε παραγωγούς ταινιών, αρκεί να ακολουθήσουν την καινοτομία που τόσο φοβούνται.

Η πειρατεία δεν είναι κλοπή. Είναι πειρατεία. Και θα έπρεπε να είναι νόμιμη.

Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων - Απελευθέρωση των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας - Αποποινικοποίηση της πειρατείας

                                               
                                                                                                                                                           
                                                                                                                                              

11 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά, φίλε. Τα torrent sites δεν μπορούν να κριθούν παράνομα, γιατί παρέχουν μόνο αρχεία .torrent και έναν tracker που βοηθά στη δρομολόγηση δεδομένων μεταξύ χρηστών. Αυτά τα sites σχεδιάστηκαν για τη διακίνηση υλικού που έχουν δημιουργήσει οι χρήστες, ή άλλου υλικού που απλά δεν έχει... copyright.

    Άλλωστε, οι trackers έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται παρωχημένοι καθώς πολλά torrent programs χρησιμοποιούν πλέον DHT (Decentralized Hash Tracking) και μπορούν να λειτουργούν χωρίς tracker. Έννοια σου, λοιπόν, γιατί κούνια που τους κούναγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά τους έκαναν, ακόμα πιο μέσα! Τα εκατομμύρια που έβγαλαν από τις διαφημίσεις και τις κρυφές χρεώσεις, δεν άκουσα κανένα να τις αναφέρει....!! αφού είναι έτσι όπως τα λετε, γιατί τότε δεν μου δίνεται και τον τραπεζικό λογαριασμό σας μαζί με το PIN να παω να σηκώσω μερικά χρήματα? Δεν νομίζω να σας λείψουν, έτσι? Η λαμογια έχει γίνει συνήθεια και η βλακεία επάγγελμα, εσείς τότε που εργάζεστε και βγάζετε χρήματα γιατί δεν μου δίνεται τα μισά? Τι σας πειράζει? Έτσι το ίδιο και οι εταιρεία, τα κινηματογραφικά στούντιο κλπ, Αν η μανά σας έχανε τη δουλεία της λόγο αυτής της ηλίθιας συνήθειας τα ίδια θα λέγατε? Δεν νομίζω απλά είστε τριτοκοσμικοί και εκεί θα μείνετε μια ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H πειρατεία είναι κλοπή … και όσοι δε το βλέπουν εθελοτυφλούν σκόπιμα . Ότι έχει copyright αν το μοιράζεις χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη είναι παράνομο

    όποιος θέλει ας επισκεφτεί το blog μου :
    e-brainstorming.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η πειρατεια ειναι κλοπη? και η κλοπη τι ειναι πειρατεια? για κατσετε καλα! τωρα που εκλεισε το γαματο νομιζετε οτι θα αυξηθουν οι πωλησεις ταινιων, βιβλίων, cds κτλ? θα τα τσεπωνουν οι μαυροι και οι πατρονοι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα δε θα τα τσεπώνουν οι μαύροι αλλά θα σου πασάρουν υπηρεσίες στο στυλ rapidshare επι πληρωμή ξέρεις 0.99 € για τραγούδι και 4.99€ για ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τα εκατομμύρια που έβγαλαν από τις διαφημίσεις και τις κρυφές χρεώσεις, δεν άκουσα κανένα να τις αναφέρει....!!"

    Ποιες;;; Μάλλον οι χρεώσεις ήταν πολύ καλά κρυμμένες!!! Έλεος... Και ένα εκατομμύριο, μόνο σε λίρες Τουρκίας πριν τη διαγραφή των μηδενικών, να βγάλαν. Σκατά έχεις για εγκέφαλο;;;

    Όσο για τον δεύτερο ανώνυμο μάλλον ήρθε για να διαφημίσει το μπλογκ του. Πολύ τεκμηριωμένη η άποψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο λίγο ενημερωμένος είναι ο αρθρογράφος στο Cinetopo?

    Το Pandora δεν έχει κλείσει. Θεωρείται μάλιστα ένα από τα πετυχημένα, νόμιμα site μουσικά, του οποίου οι συντελεστές πληρώνουν τους καλλιτέχνες και δικαιούχους για τη μουσική που χρησιμοποιούν.

    Το piratebay που το αναφέρετε ως παράδειγμα δείχνει πάλι πόσο ελλιπή διαστρεβλωμένη εικόνα έχετε. Οι "επαναστάτες" ιδρυτές του το πούλησαν για πολλά εκατομμύρια δολλάρια σε ιδιωτική εταιρεία άγνωστης ιδιοκτησίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασίες συμβιβασμού με δικαιούχους για τις αγωγές που έχουν κάνει.

    Πόσο μηδενική γνώση έχει για τη διάρθρωση των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας και αναφέρει ότι οι αγωγές είναι βασικό έσοδο?

    Οι δισκογραφικές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά κερδοσκοπικά ιδρύματα, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.

    Όμως που πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε είναι ότι επί της ουσίας είναι επενδυτικοί οργανισμοί - τίποτε παραπάνω, η διαφορά των οποίων όμως ήταν και είναι, ότι προκειμένου να βγάλουν το κέρδος τους, έδιναν ευκαιρίες σε φιλόδοξους καλλιτέχνες, πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα έδινε οποιοσδήποτε άλλος.

    Εξηγώ τι εννοώ - πόσες πιθανότητες πιστεύετε θα είχαν 100 άγνωστοι φέτος καλλιτέχνες, να πάνε σε μια τράπεζα, να πάρουν 200.000 ευρώ δάνειο με μόνη εγγύηση μεγάλο μέρος των πιθανών κερδών τους?

    Μάλλον καμία. Αυτός ήταν και είναι ο ρόλος της δισκογραφικής. Επενδύει πάνω στους 100, και με την εμπειρία που έχει χτίσει, ελπίζει ότι 10 από αυτούς θα φέρουν πίσω την επένδυση και ένα κέρδος - γι'αυτό άλλωστε λειτουργούν.

    Ας φανταστούμε λοιπόν το σενάριο όπου εξαφανίζουμε από το χάρτη αυτές τις "επενδυτικές εταιρείες".

    Θεωρείτε ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τη μουσική παραγωγή που έχουμε? Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τα videoclip με τα οποία είναι γεμάτο το youtube? θα εξακολουθήσουμε να έχουμε tour καλλιτεχνών σε όλο τον πλανήτη?

    Σίγουρα τα μέσα παραγωγής έχουν γίνει πιο προσιτά στον καθένα. Αλλά μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε εσείς με ένα mac σπίτι σας, να βγάλετε το αποτέλεσμα που βγάζει ο Timbaland με τον εξοπλισμό και κυρίως την εμπειρία που έχει. Για να συνεργαστεί μαζί σας σαν παραγωγός και να σας πει πως μπορείτε να βελτιώσετε το ταλέντο και τη δουλειά σας, θέλει χρήματα. Χρήματα θέλει και ο σκηνοθέτης του κλιπ, ή αυτός που θα κάνει το επαγγελματικό color correction. Χρήματα προκαταβολικά θέλει και το μαγαζί ή στάδιο το οποίο πρέπει να κλείσεις 6 μήνες πριν εμφανιστείς, όπως και χρήματα θέλουν αυτοί που θα σου φέρουν τον εξοπλισμό για τη συναυλία.

    Πιστεύετε ότι για να πληρωθούν όλα αυτά, η αγορά θα δεχθεί "υποσχετικές" από τους καλλιτέχνες ότι όταν πετύχουν, θα τους πληρώσουν?

    Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο με τα χρήματα μπορείς να βγάλεις κάτι καλό. Έχουμε περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται καταπληκτικές δουλειές, και όλες έχουν βγει από ομάδες ανθρώπων που δούλεψαν μεταξύ τους, χωρίς οικονομική υποστήριξη.

    Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι απειροελάχιστες, και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το ένα της χιλίοις από την μουσική που συναντάμε παντού.

    Αυτός είναι και ο λόγος που στο top100 στα torrent site δεν θα συναντήσεις ούτε μια από τις "ανεξάρτητες" αυτές παραγωγές - το πιο πιθανό είναι ότι θα βρεις τη Lady Gaga και τους Black Eyed Peas.

    Είναι πολύ εύκολα να αφορίζεις τις δισκογραφικές, όπως εξίσου εύκολο είναι να αφορίζουμε τις τράπεζες - φανταστείτε αν θα ήταν δυνατή οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς αυτές να δανείζονται χρήματα από αυτούς που τα έχουν, και να τα δανείζουν σε αυτούς που τα θέλουν για να δημιουργήσουν κάτι.

    Καλό είναι να σκεφτόμαστε με λίγη ευρύτητα και να βλέπουμε ότι για να ευημερούμε χρειάζεται να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο ο καθένας πληρώνεται ανάλογα με το έργο που παράγει αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Palikaria polu "open-minded" eiste!

    Na sas rotiso kati?

    An avrio to proi to Mega parei plana apo diki sas magnitoskopisi, valei pano ena logotypaki "mega perivallon", kai olo afto to "spotaki" me ta dika sas plana to poulisei sti Vodafone gia 1 ekatommyrio evro, eseis tha eiste to idio anetoi kai tha peite ola kala;;;!!!;;;

    Kati akoma - an ta topografika pou ftiaxnete avrio ta valei i google se efarmogi tis xoris na sas rotisei, kai poulaei tin efarmogi kai vgalei kana ekatommyrio akoma, tha eiste kai pali cool;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι προτιμούμε τα επώνυμα και όχι τα ανώνυμα σχόλια .

    - αναφερθήκαμε στο e-radio του Pandora , δεν θα μπούμε να στη διαδικασία αντιπαράθεσης με κανένα για το ποιός είναι καλύτερα ενημερωμένος . Μία επίσκεψη εδώ http://www.pandora.com/ αποσαφηνίζει πολλά .

    Είναι εύκολο να επιμείνεις στα σημεία ενός κειμένου , τονίζοντας και υπερβάλοντας πάνω σε κάποιες έννοιες .

    Χαιρόμαστε που το συγκεκριμένο κείμενο , με τα τόσα πολλά ελαττώματα , μοιράστηκε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και τρέφουμε την ελπίδα ότι θα τους δώσει ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα σας προτεινα την επόμενη φορά πριν ανταπαντήσετε, είτε να διαβάσετε με περισσότερη προσοχή το κείμενο στο pandora.com, είτε να κάνετε κάποια αναζήτηση στο Google. Το κείμενο το μόνο που αποσαφηνίζει είναι ότι σε αυτή τη φάση το εμπορικό τους μοντέλο καλύπτει την αμερικάνικη αγορά, όχι ότι κάποιος τους έκλεισε.

    Χρήσιμο είναι για να ενημερωθείτε καλύτερα το πρόσφατο κείμενο στους New York Times, "How Pandora Avoided the junkyard and found success".

    http://www.nytimes.com/2010/03/08/technology/08pandora.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ισως ειναι καιρος ολοι οι ιδιοκτητες των τορεντ σελιδων να οργανωθουν μεσω δημοσιογραφων να πεισουν οσο γινεται πιο πολυ κοινο για ολα αυτα.
    Οι αλλοι πατανε σε νομικα τερτιπια.
    εμεις που παταμε?
    η μονη δυναμη μας ειναι η αδυναμια μας να πεισουμε καποιους οτι δεν παρανομουμε.
    Ανοιξτε θεματα οπου και αν πηγαινετε αν πιστευετε σε αυτο το τροπο διαμοιρασμου. ισως ετσι κερδισουμε κατι, ισως ετσι βρεθει μια λυση, μια ενδιαμεση λυση.
    Προσωπικα δεν θα με χαλουσε να πληρωνα 2 ευρω παραπανω στο provider ή σε καποιο αλλο φορεα ωστε να με αφησουν ησυχον κατι που ειχε ακουστει οτι θα μπορουσε να γινει αρκει να μη γινεται ο διαμοιρασμος με σκοπο το κερδος.
    Προσωπικα ειμαι εναντιον διαφημησεων, donation και οτιδηποτε συνεπαγεται κερδος απο το διαμοιρασμο.
    Και μη μου πειτε οτι δεν βγαινει ενα site οικονομικα γιατι πολυ απλα θα σας πω να μη το επεκτεινετε αν δεν μπορειτε να τα βγαλετε περα.
    Μιλαω ως κατοχος 4 sites και ουδεποτε χρειαστηκα δωρεες και διαφημησεις γιατι πολυ απλα τα επεκτεινω μεχρι εκει που μπορει η τσεπη μου. Οσοι με ξερουν ξερουν ποιος ειμαι.
    Καλη συνεχεια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή