30 Απριλίου 2010

Ορμώμενοι από τη πρόσφατη καταγγελία της Ε.Π.Ο.Ε προς τη κινηματογραφική μας ομάδα και την ομάδα του Cinema Group(κινηματογραφική ομάδα του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ), πράξη η οποία αποτελεί καταστρατήγηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εκφυλισμό των (συνταγματικά κατοχυρωμένων) αρχών και αξιών του, κρίνουμε πώς πρέπει να λάβουμε θέση στο ζήτημα τη εκμετάλλευσης-καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Καταρχήν ας συστηθούμε. Είμαστε μια ομάδα, η οποία διοργανώνει προβολές ταινιών και άλλα δρώμενα με στόχο την πολιτιστική, καλλιτεχνική και κοινωνική προσφορά έξω από τα όρια της εμπορευματοποίησης και αντίθετα στις κυρίαρχες αντιλήψεις. Αντιστεκόμαστε σθεναρά στο να γίνουν οι σπουδές μας μια αποστειρωμένη και απόλυτα τυποποιημένη τεχνοκρατική διαδικασία, η οποία, έχει ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία τεχνικά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Στόχος μας, να προσδώσουμε στον αποστειρωμένο πανεπιστημιακό χώρο, πιο ανθρώπινο χαρακτήρα. Να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης, ανοικτό προς όλη την κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς οικειοποιούμαστε τους πανεπιστημιακούς χώρους, προσπαθώντας να προσδώσουμε το νόημα που τους λείπει. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός, ο πολιτισμός είναι παιδεία και η παιδεία είναι για όλους. Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα αλλά ανάγκη και δικαίωμα συνυφασμένο με τη φύση και την ύπαρξη του κάθε ανθρώπου.
Φυσικά αποδεχόμαστε το δικαίωμα του κάθε δημιουργού πάνω στο έργο του αναλλοίωτο και να φέρει το όνομά του. Μας βρίσκει ωστόσο αντίθετους η καταβολή χρημάτων για να κάνουμε χρήση ή αντιγραφή αυτού. Η γνώση όπως και ο πολιτισμός, έχουν όνομα αλλά όχι ιδιοκτησία! Πρέπει να διατίθενται σε όλους ώστε η αξιοποίηση τους να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο.
Ζητάμε την αναγνώριση από την πολιτεία και την κοινωνία του έργου των κινηματογραφικών ομάδων εντός των πανεπιστημίων.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως η σημασία της παρουσίας, ύπαρξης και δράσης μας, θα γίνει σύντομα αντιληπτή από τους μέχρι σήμερα πολέμιους μας, μιας και ήδη οι συμφοιτητές μας, μας έχουν τιμήσει, αναγνωρίζοντας το έργο μας.
Έχοντας τον φοιτητικό κόσμο δίπλα μας, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στον πολιτισμό και να διαφυλάξουμε την ανάγκη μας να διατηρήσουμε την ταυτότητα της κινηματογραφικής μας ομάδας αναλλοίωτη.Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πρόσφατες νομικές περιπέτειες μας, με συλλογικό αγώνα, θα ξεπεραστούν.


Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων

1 σχόλιο:

  1. Επίσημο κείμενο υποστήριξης της Κινηματογραφικής Ομάδας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    http://users.uoi.gr/kopi/?p=510

    ΑπάντησηΔιαγραφή